1 LT
Wandelkalender Leefmilieu Tongeren Fotoalbum Leefmilieu Tongeren Contacteer Leefmilieu Tongeren 1
   
 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reisreportage:
SRI LANKA

Sri Lanka reisreportage 2019-03-15

Vrijdag 15 MAART 2019

Om 20 u in parochiecentrum Sint-Gillis, Fonteindreef te Tongeren

NIET TE MISSEN Inkom: 4 euro

Vrijdag 15 maart 2019 presenteert Leefmilieu Tongeren een reisreportage over Sri Lanka

Sri Lanka, het druppelvormige eiland ten zuiden van India, is dubbel zo groot dan België en telt 22 miljoen inwoners. 70 % van de bevolking is boeddhistisch, 13% hindoeïstisch, 10% islamitisch.

Deze reportage bezoekt de oude koningssteden Anuradhapura en Polonnaruwa met opvallende paleis- en kloosterresten, boeddha-beelden en grote klokvormige dagoba’s. In Sigiriya wordt, in gezelschap van nieuwsgierige apen, de Leeuwenrots beklommen, met bovenop de resten van de trotse burcht van Kasyapa uit het einde van de 5de eeuw. Met het bezoek van de Indische prins Mahinda in 247 v. Chr. aan koning Devanampiya Tissa op de rotsen van Mihintale startte de verspreiding van het boeddhisme in Sri Lanka. In de grottempel van Dambulla bezoekt de schoolgaande jeugd maar liefst 153 boeddha-beelden.

In de natuurparken van Minneriya en Uda Walawe leiden olifanten, waterbuffels, krokodillen, nimmerzat-ooievaars, ibissen, scharrelaars… een beschermd leven. Bij het heiligdom van de tand (van boeddha) te Kandy wordt er voet voor voet aangeschoven, met offergaven in de hand en gesnoept van de zoete rood behaarde ramboetan. De trein slingert zich de hoogte in tussen de theeplantages van het frisse Nuwara Eliya. In Ella kan er geproefd worden aan zoete rietstengels. Sportievelingen beklimmen Little Adam’s Peak en genieten van een raft-afdaling. 

Aan de zuidkust van Dikwella en Tangalla graven Groene Zeeschildpadden in volle nacht grote aantallen witte ronde eieren in het zand. Galle lijkt als steunpunt van de Nederlandse VOC wel op en witte versie van het Zeeuwse Vere.  De mega-tsunami van 26 december 2004 bereikte in Hikkaduwa een hoogte van 18 m en doodde in Sri Lanka 40 000 mensen.
Tijdens een cricket-wedstrijd in Colombo wordt bewonderend gekeken naar de prestaties van Willem Mulder, die het voor de Zuid-Afrikaanse ploeg opneemt tegen jeugdig geweld van Sri Lanka. Rondom de Jami-ul-Alfar Moskee is het een en al drukte in de vele kleurrijke stoffenwinkeltjes. Vroeg in de ochtend brengen vissers in Negombo tonijn, haai, zwaardvis naar de vismarkt. In de tempel van Ganesh wordt afscheid genomen van een beklijvend reisverhaal.

De reportage wordt gebracht door Anne Bourgeois en Paul Denis
in het parochiezaal Sint-Gillis Fonteindreef  te Tongeren om 20 uur.

Toegang: 4 euro. Info: 012 230328 / www.leefmilieutongeren.be.

 

Terug naar Home

 

 

© Leefmilieu Tongeren